پوشاک (Clothing)؛ پوشاک را بهتر بشناسیم

10 فروردین 1399
پوشاک را بهتر بشناسیم

پوشاک در جوامع امروزی فراتر از یک پوشش ساده است. به این صورت که پوشاک بیانگر فرهنگ و آداب و رسوم جوامع مختلف می باشد. شرایط اقلیمی و منابع موجود در هر منطقه بر نوع پوشاک و شکل و ظاهر آن تأثیرگذار است. با این وجود در نگاه اول پوشاک آدمی را در برابر سرما و گرمای زیاد محافظت می کند. آدمی از بدو تولد و از زمانی که چشمانش را بر روی این کره خاکی باز می کند به یک تن پوش نیاز دارد.

پوشاک و نحوه پوشش انسان های اولیه

انسان های اولیه برای پوشاندن تن برهنه خود از پوست حیوانات استفاده می کردند. البته در برخی مناطق گرمسیری کره زمین، افراد برای پوشاندن خود و محافظت از پوستشان در برابر نور خورشید از برگ گیاهان نیز استفاده می کردند. با گذشت زمان لباس های مورد استفاده بشر دستخوش تغییراتی شد تا جایی که از شکل و فرم اولیه خود بسیار فاصله گرفت.

لباس و طبقات اجتماعی

با گذشت زمان لباس از یک پوشش نسبتا ساده به یک پوشش پیچیده و پرمفهوم تبدیل شد. به عنوان مثال لباس به یکی از فاکتورهای تشخیص و تمایز طبقات مختلف جوامع مبدل شد. به این صورت که طبقات متوسط و فقیر جامعه از لباس های ساده و ارزان استفاده می کردند در حالی که طبقات اشراف، ثروتمندان و سیاستمداران و همچنین چهره های معروف جامعه از پوشش خاص، منحصر به فرد و متفاوت استفاده می کردند.

پوشش این قبیل افراد در نوع پارچه، دوخت، کیفیت پارچه و زرق و برق های لباس به وضوح خود را نشان می داد. لباس هایی که از ابریشم گران قیمت و پشم باکیفیت دوخته شده بودند در پوشاک طبقه اشراف خودنمایی می کردند.

لباس ابزاری برای بیان ناگفته ها

البته امروزه با پیشرفت هایی که زندگی بشر در زمینه تکنولوژی و فناوری به خود دیده است، صنعت پوشاک نیز دستخوش تغییرات چشمگیر و فوق العاده ای شده است. نوع پوشش بیانگر وضعیت اقتصادی و اجتماعی جوامع است. اگر بخواهیم دقیق تر نگاه کنیم باید بگوییم که حتی برای شناخت یک نفر در وهله اول لباس و نوع پوشش وی به چشم می آید.

لباس به عنوان یک نیاز ضروری و جدایی ناپذیر در زندگی بشر و همچنین تأمین امنیت فردی وی، دارای کارکردهای اجتماعی نیز می باشد. افراد براساس سلایق، انگیزه های درونی و بیرونی خود، فرهنگ موجود در جامعه و … طرح، رنگ، شکل و نوع لباس خود را انتخاب می کنند. بنابراین لباس و پوشش افراد با هنجارها و ارزش های حاکم بر جوامع پیوند خورده است.

لباس فرم یا لباس کار

امروزه پوشاک، برای کاربردهای متفاوت تولید می شود. به عنوان مثال پوشاک آتش نشان ها برای محافظت از آنها در برابر سوختگی، خراش و سایر خطرات طراحی شده است یا پوشاک نظامیان که به آنها چستی و چابکی خاصی برای انجام عملیات ها در میدان جنگ می دهد. البته هر شغلی لباس مخصوص به خود را می طلبد که به آن لباس کار یا لباس فرم می گویند. لباس فرم یا لباس کار معرف انواع شغل و حرفه است.

به عنوان مثال کارکنان یک اداره باید با لباس کار مناسب حاضر شوند. در مشاغلی که با احتمال آسیب و خطر همراه هستند پوشیدن لباس کار یک ضرورت محسوب می شود چون از فرد در مقابل آسیب های احتمالی محافظت می کند. در سال های اخیر، لباس های کار با شکل های مختلف و پارچه های متنوع به بازار پوشاک عرضه شده اند. به این ترتیب هر شرکت، سازمان یا نهادی می تواند متناسب با نیاز خود، یک رنگ و یک نوع پارچه متفاوت را به عنوان لباس کار کارمندان و کارکنان خود انتخاب کند.

پوشاک

 فناوری نانو در صنعت نساجی

در دهه های اخیر با پیشرفت هایی که در حوزه فناوری نانو به وقوع پیوسته است، بشر موفق به تولید پوشاک هوشمند شده است. هوشمند بودن پوشاک به این معنی نیست که پوشاک کاری برای ما انجام دهد مثلا چایی دم کند یا غیره.

هوشمند بودن پوشاک به این معنی است که لباس های تولید شده ما را در برابر سرما و گرما به صورت هوشمند حفظ خواهند کرد یعنی در صورت سرد بودن آب و هوا، پوشاک بدن را گرم می کند و در صورت گرم بودن هوا پوشاک بدن را خنک خواهد کرد.

همچنین…

تولیدکنندگان پوشاک با استفاده از فناوری نانو موفق به تولید پوشاکی شده اند که قطرات مایع نمی توانند در آن نفوذ کنند. فناوری نانو باعث خاصیت لغزندگی قطرات آب بر روی لباس می شود و همچنین لک و آلودگی را دور می کند. فناوری نانو و لباس های هوشمند طی یک دهه اخیر جایگاه خود را در صنعت پوشاک و نساجی پیدا کرده است به طوری که هر روز بر تعداد متقاضیان لباس های هوشمند اضافه می شود.

استفاده از نانو فناوری، نانو تکس، نانو ذرات و نانو الیاف به تولید پارچه و منسوجاتی با مقاومت مکانیکی و شیمیایی بسیار زیاد، خواص ضد آب و ضد باکتری انجامید. در حال حاضر برخی از شرکت های فعال در این زمینه به کمک نانو مواد سعی دارند تا تولید نسل جدیدی از لباس های هوشمند را طراحی و تولید نمایند.

پوشاک (Clothing)

حفظ حجب و حیا

مهمترین وظیفه پوشاک پوشاندن تن و حفظ حجب و حیای آدمی است. نوع لباس پوشیدن گرایش اعتقادی فرد و تعلق وی به فرهنگی خاص را نشان می دهد. در اجتماع برهنه بودن تن نوعی ناهنجاری اجتماعی به حساب می آید که ارزش و منزلت آدمی را پایین می آورد. پس با در نظر گرفتن این موضوع پوشاک نقش مهمی در زندگی بشر دارد.

تاریخچه پوشاک

پوشاک

انسان، نخستین بار از پوست حیوانات برای خود لباس تهیه کرد. لباس انسان های نخستین بسیار گشاد بود. در تمدن های نخستین مردم فقیر لباس های ساده ای بر تن می کردند ولی مردم ثروتمند از لباس های دوخته شده از حریر و ابریشم مرغوب استفاده می کردند.

ایرانیان با داشتن تمدنی ۱۰ هزار ساله دارای دستاوردهای زیادی بودند. به عنوان مثال،  نخستین ابزار ریسندگی و بافندگی در کمربند، نزدیک بهشهر، یافت شد که به ۷ هزار سال پیش از میلاد مسیح بازمی گردد. اسکندر مقدونی در زمانی که به ایران حمله کرد و ایران را به تصرف خود درآورد لباس ایرانی بر تن داشت.

پوشاک در ایران باستان

نوع پوشش و سبک لباس پوشیدن در ایران باستان اسلوب خاصی داشته است. با این وجود در تمام دوره های مختلف تاریخی نزد مردان و زنان ایرانی، برهنگی وجود نداشته است. کشور ایران به عنوان یک کشور سرشار از زیبایی ها و حامل یک فرهنگ عمیق و ریشه دار دارای بنیانهای اعتقادی و فکری است. بنابراین ظرافت و زیبایی در پوشش و انتخاب نوع لباس و پوشاک مردان و زنان ایرانی بسیار چشمگیر می باشد. در ادامه مقاله به توضیحاتی پیرامون پوشش افراد در دوران مادها، هخامنشیان و اشکانیان می پردازیم و سپس در مورد پوشاک شهر سوخته زابل اطلاعاتی ارائه می گردد.

پوشاک در دوران ماد ها و دوران امپراطوری هخامنشیان

طبق یافته های پژوهشی زنان ایرانی از زمان مادها دارای حجاب کاملی از جمله پیراهن بلند چین دار، شلوار، چادر و شنل بوده اند. در سلسله هخامنشیان نیز لباس و پوشاک زنان و مردان همانند دوران مادها بوده است به طوری که بیشترین تمایز لباس زنان و مردان در پوشش سر بوده است. همچنین سبک پوشش در دوران امپراطوری هخامنشی بیانگر آداب و رسوم، اعتقادات، فرهنگ و هویت مردمان آن می باشد.

همچنین…

در این دوره لباس به چندین دسته طبقه بندی شد به این صورت که لباس سواره نظام، لباس درباریان و لباس توده مردم کاملا از هم متمایز بود. در دوران هخامنشیان، کلاه ها اغلب چهار گوشه و دارای چین های عمودی بودند. همچنین در این دوران سه طبقه از مردم با توجه به رنگ لباس هایشان از هم متمایز بودند به طوری که لباس ارتشیان به رنگ قرمز بود، لباس کاهنان به رنگ سفید و لباس کشاورزان به رنگ آبی بود.

پوشاک در دوران اشکانیان

در دوره اشکانیان نیز پوشاک زنان یک پیراهن بلند و گشاد بوده است که به کمک کمربندی نوار مانند گشادی پیراهن جمع می شد. زنان در زیر پیراهن شلوار می پوشیدند. همچنین چادرهای زنان اشکانی به رنگ های شاد، ارغوانی و سفید بوده است.

از توضیحات فوق به این نتیجه می رسیم که پوشش مردان و زنان ایرانی نه تنها ما را با ظاهر افرادی که در گذشته های بسیار دور زندگی می کردند ، آشنا می کند بلکه می توانیم نسبت به موضوعاتی همچون انواع بافته های نساجی اطلاعات جذاب و جالبی کسب نماییم.

پوشاک در شهر سوخته:

مطالعه در مورد لباس و پوشاک مردمان یک سرزمین اطلاعات مفید و جالبی در مورد رفتارهای فرهنگی و اجتماعی آن جامعه ارائه می دهد. به عنوان مثال نگاهی می اندازیم به یافته های شهر سوخته زابل.

پارچه های شهر سوخته

شهر سوخته زابل با قدمت پنج هزار ساله در دل کویر رازهایی را نهفته ساخته بود که بعد از سال ها توسط باستان شناسان و در نتیجه کاوش ها و حفاری ها هویدا شد. شهر سوخته که در سیستان واقع شده بود و از لحاظ موقعیت اقلیمی، سیاسی و فرهنگی مرکز ارتباطات تمدن های بزرگ بین النهرین، ماوراء النهر، هند و چین به شمار می رفت، تنها مکانی در ایران است که حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ نوع پارچه از ظریف، خشن و کتانی در آن پیدا شده است.

در این شهر بند کفش و کمربند نیز یافت شده است و این یعنی مردم این شهر از کفش استفاده می کردند. همچنین این یافته ها بیانگر این موضوع است که ساکنان شهر سوخته در صنعت نساجی پیشگام بوده اند و به موفقیت های بسیاری نیز در این زمینه دست پیدا کرده بودند.

پوشاک

کت و شلوار

ایرانیان نخستین کسانی بودند که کت و شلوار می پوشیدند. بنابراین برای نخستین بار این ایرانیان بودند که کت آستین دار و شلوار بلند پوشیدند. اما دیگر ملتها شلوار نمی ­پوشیدند و حتی ایرانیان را به خاطر شلوارهای رنگیشان مسخره می کردند.  ایرانیان حتی برای سوارکاری یک شلوار چسبناک طراحی کرده بودند. این موارد بیانگر پیشرفت ایرانیان در صنعت نساجی می باشد و اینکه پوشش و نوع لباس پوشیدن در هر دوره ای از تاریخ این سرزمین از زیبایی ها و ظرافت های خاص خود برخوردار بوده است.

پوشاک

پوشش زنان

زنان ایران از گذشته های دور با پوشش پوشیده در اجتماع ظاهر می شدند به این صورت که به وسیله چادر یا شنلی بلند خود را می پوشاندند. به همین خاطر زنان ایرانی از گذشته به پاکدامنی مشهور بوده اند.

پوشاک و نشانه ها

لباسی که ما بر تن می کنیم بیانگر نوع شخصیت ما می باشد، همچنین لباسی که ما برای پوشیدن انتخاب می کنیم  بر روی روان ما نیز تاثیر خواهد گذاشت. به همین خاطر پژوهشگران در دانشگاه  تورث­وسترن بر تاثیر لباس بر روان انسان تحقیقاتی را انجام داده اند. لباسی که بر تن می کنیم می تواند نشانگر اعتقادات مذهبی، فرهنگی و اجتماعی ما باشد. به بیان دیگر لباس بر نحوه رفتار ما تاثیر می گذارد و  همچنین بیانگر احساسات درونی ما می باشد.

نحوه لباس پوشیدن: بیانگر احساسات درونی

طبق یافته های روانشناسی نحوه لباس پوشیدن افراد و نحوه ست کردن لباس ها با یگدیگر، رنگ لباس ها و همچنین نوع کفشی که افراد مورد استفاده قرار می دهند، تا حدودی در تشخیص خصوصیات اخلاقی آنها می تواند کمک کننده باشد. به عنوان مثال: افرادی که لباس های تنگ می پوشند عموما افرادی مغرور و زود رنج اند. همچنین افرادی بسیار جذاب و شایسته و معقول اند.

همچنین…

افرادی که لباس های گشاد می پوشند افرادی بخشنده هستند، به هیچ وجه حسود نیستند و دوستان زیادی دارند. فداکار و صادق نیز هستند. همچنین افرادی که لباس های تیره می پوشند عموما افرادی خودخواه و بسیار خونسرد هستند به طوری که به ندرت عصبانی می شوند و همچنین سلیقه  خوبی در انتخاب لباس دارند. در مقابل، افرادی که لباس های روشن می پوشند افرادی فداکار، صادق و مهربان و شوخ طبع هستند ، همچنین عاشق صلح و صفا و آرامش اند.

البته لازم به ذکر است که توضیحات ذکر شده تا حدودی بیانگر ارتباط حالات روحی و روانی افراد با نوع پوشش آنها می باشد. بنابراین برای شناخت خلق و خو و شخصیت افراد به فاکتورهای بیشتری نیاز است.

فروشگاه پوشاک استوک امی با داشتن تنوع در انواع محصولات استوک اروپایی و تنوع در بهترین برندهای اروپایی آماده خدمت رسانی به علاقه مندان پوشاک از هر قشری و در هر رده سنی و با هر نوع  سلیقه ای  می باشد.

1
۰
برچسب ها :

دیدگاه شما

بدون دیدگاه

محصولات و برندها

پشتیبانی واتس آپ...
نیاز به راهنمایی دارید؟
پوشاک امی (عرضه مستقیم پوشاک اروپایی)
سلام
به وبسایت امی خوش آمدید.

چطور میتونم کمکتون کنم؟